گنبد و گلدسته حرم امام حسین علیه السلام

حرم امام حسین علیه السلام،برترین جاذبه زیارتی و سیاحتی کربلا

حرم با صفا و نورانی امام حسین علیه السلام در شهر کربلا کشور عراق را می توان از برترین و پرطرفدارترین اماکن دینی در دنیا دانست. این حرم که مدفن سومین امام شیعیان یعنی حسین بن علی ابن ابی طالب و نوه پیامبر(ص) است، مأمن و پناهگاه خیل بسیاری از دوستداران اهل بیت(ع) و مسلمانان به ویژه شیعیان از جای جای این کره خاکی است.

در این مطلب بر آن شدیم مختصری به معرفی این جاذبه زیارتی و سیاحتی شهر کربلا در کشور عراق بپردازیم.

گنبد و گلدسته حرم امام حسین علیه السلام

گنبد و گلدسته حرم امام حسین علیه السلام

نحوه ایجاد آرامگاه اباعبدالله حسین(ع)

در ماه محرم سال۶۱ هجری قمری امام حسین(ع) بر علیه حکومت و سیاست های ناعادلانه و غیر اسلامی حاکم زمانه یعنی یزید بن معاویه قیام کرد. مخالفت و قیام حضرت سبب ایجاد درگیری و نبرد نابرابری در سرزمین کربلا و در نهایت شهادت مظلومانه اباعبدالله الحسین(ع) و یاران باوفای حضرت و به اسارت گرفته شدن اهل بیت امام، شد.

بعد از به شهادت رسیدن امام حسین(ع) و یاران او، سرهایشان را به همراه اسیران به سرزمین شام بردند و جسم های غرق در خون و نورانی آنان را در میدان کارزار و نبرد رها کردند.

پس از گذشت چند روز قبیله ای به نام«بنی اسد» پیکرهای مطهر شهدا را در همان سرزمین به خاک سپردند. آنان درخت کُنار یا همان سدره ای را به عنوان نشانه برای مدفن و آرامگاه امام حسین(ع) در کنار قبر قرار دادند تا بعدها بتوانند به وسیله این نشانه و علامت قبر حضرت را تشخیص دهند.

تاریخچه ساخت حرم امام حسین علیه السلام

بعد از آنکه قبر امام(ع) توسط قبیله بنی اسد ایجاد شد و نشانه ای بر روی آن قرار گرفت، شیعیان و دوستداران اهل بیت پیامبر در دوران حکومت بنی امیه برای زیارت قبر نورانی ایشان به نینوا می رفتند و از روی علامت یا همان سدره، قبر ایشان را تشخیص داده و زیارت می‌کردند

پس از آن و زمانی که مختار ثقفی برای خونخواهی حضرت قیام نمود و حکومت را به دست گرفت، آرامگاه حسینی را بسط و گسترش داد و بنا و گنبدی آجری و گچی برای آن ساخت. در همان دوران روستایی نیز در همان منطقه شکل گرفت.

حرم امام حسین(ع) در دوران و حکومت های مختلف دستخوش اتفاقات فراوانی شد. در حقیقت از سویی حاکمان ستمگر و ظالم که از محبوبیت اهل بیت ترس و واهمه داشتند دست به تخریب می زدند و از سویی دیگر و به سرعت مسلمانان آن ها را به شیوه ای بهتر بازسازی می‌کردند.

در واقع ابتدای حکومت بنی عباس شیعیان می توانستند به زیارت قبر پاک و نورانی سیدالشهدا(ع) بروند، اما پنجمین خلیفه عباسی، هارون الرشید، زمانی که به خلافت رسید آرامگاه شریف حضرت و تمام خانه هایی که در اطراف آن بودند را خراب و ویران نمود.

پس از آن و در زمان امامت، امام رضا(ع) دوباره بنایی بر قبر امام حسین ساخته شدکه آن بنا نیز توسط متوکل عباسی ویران گردید. متوکل عباسی علاوه بر منهدم کردن آرامگاه و خانه های اطراف و زیر و رو کردن منطقه آن را پر از آب نمود(گفته شده که آب اطراف قبر را گرفته بود اما بر روی قبر آبی جاری نشد). همچنین او هر کسی را که به زیارت قبور شریفه می رفت از دم تیغ می‌گذراند و می‌کشت.

آخرین دفعه ای که کار احیا کامل حرم مطهر انجام گرفت، سال۳۶۷ هجری قمری بوده است، که چهار سال به طول انجامید.

ویژگی ها و مشخصه های حرم امام حسین علیه السلام

  • حرم سیدالشهدا(ع) متشکل از ده درب وردی به نام های درب زینبیه، درب رجا، درب قبله، درب قاضی الحاجات، درب شهدا، درب کرامه، درب سلام، درب راس الحسین، درب سدره و درب سلطانیه می باشد که سه درب در بخش غربی، سه درب در قسمت شرقی، دو درب در بخش جنوبی و دو درب در بخش شمالی زیارتگاه قرار دارند
باب القبله حرم امام حسین علیه السلام

باب القبله حرم امام حسین علیه السلام

  • حرم امام حسین(ع) دارای ۶۵ حجره است که این حجره ها در مقابل خود ایوان هایی را دارند مشهورترین ایوان که چشم هر زائر و گردشگری را به خود جلب می نماید ایوان طلای امام حسین(ع) می باشد این ایوان رو به روی درب حرم قرار گرفته است و در دو سمت خود مناره هایی از طلا دارد.
  • در بخش شرقی نیز مسجدی وجود دارد که گفته می شود قدمت بسیاری دارد و در طی سال های گذشته آن را وسعت داده اند.
  • از دیگر بخش های حرم می توان به صحن آن اشاره کرد. صحن حرم امام حسین(ع) دو طبقه می باشد و دیواره های آن با کاشی هایی بسیار زیبا تزئین شده اند. رواق های فراوانی تا ارتفاع دو متر نیز در صحن وجود دارند که مزین به سنگ مرمر و کاشی هایی که آیات قرآنی بر روی آنان نقش بسته است، می باشد.

دیگر ویژگی های حرم امام حسین علیه السلام

  • سقف حرم با آینه کاری های کم نظیر که هنر دست هنرمندان ایرانی است نیز زیبایی و جلوه ی خاص و منحصر به فردی به حرم بخشیده است.
آینه کاری و ضریح مطهر امام حسین علیه السلام

آینه کاری و ضریح مطهر امام حسین علیه السلام

  • در حرم مکانی به نام قتلگاه وجود دارد که در بخش جنوب غربی رواق حبیب بن مظاهر واقع شده است. این مکان که امروزه پنجره ای رو به صحن دارد در واقع محلی است که سر امام حسین از بدن ایشان جدا گردید. این مکان با مرمر روشن فرش شده است و سردابی با درب نقره ای در آن وجود دارد.
  • در داخل حرم امام حسین(ع) نه تنها پیکر پاک ایشان دفن شده است بلکه آن جا مدفن فرزندان او، جوانان بنی هاشم و دیگر شهدای کربلا می باشد تمامی شهیدان به جز سه نفر(حضرت ابوالفضل(ع)، حر بن یزید ریاحی و حبیب بن مظاهر) در نزدیکی قبر امام و در بخش جنوب شرقی ضریح به خاک سپرده شدند این قبرها در اتاقکی با مساحت۱۲ متر قرار دارند که پنجره ای نقره ای رنگ به طول پنج متر آن را مشخص می کند.

 

البته ذکر این نکته خالی از لطف نیست که در بخش شمال شرقی حرم، و با فاصله ای۳۷۸ متری(به فاصله میان دو حرم بین الحرمین گویند) حرم ساقی بی دست کربلا حضرت عباس علیه السلام قرار گرفته است که دوستداران اهل بیت هنگام سفر به کربلا به زیارت ایشان نیز می روند.

بین الحرمین امام حسین(ع)

بین الحرمین امام حسین(ع)

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.